Verborgen Oorlogsjaren

Herman Vandormael
Verborgen Oorlogsjaren

Op 01 oktober jl hadden wij tijdens onze maandelijkse bijeenkomst in de “Cardinael” te Mark het voorrecht om vriend Herman Vandormael, Ere-conservator van het kasteel van Gaasbeek, te horen vertellen hoe zijn jongste boek tot stand in gekomen. Een project dat zijn hele leven al door zijn hoofd spookte, en waaraan hij de jongste zeven jaar intensief heeft doorgewerkt.

In “Verborgen oorlogsjaren” brengt Herman het relaas van 60 ondergedoken joodse kinderen uit België en Nederland die tijdens WO II maanden of jaren onderdoken om aan de terreur van het naziregime te ontsnappen. Vaak bij gewone mensen, soms in kloosters.

Terwijl duizenden leeftijdgenootjes in veewagens naar ‘het Oosten’ werden gebracht om er vermoord te worden, konden zij terecht in kloosters, internaten of bij ‘gewone’ mensen, die hun eigen leven op het spel durfden te zetten.

Een ‘ondergedoken kind’ leefde voortdurend in angst voor verraad en deportatie. Na de oorlog volgde in vele gevallen nog het ergste drama: het besef dat het ‘tijdelijke’ afscheid van ouders, broers, zussen en verwanten definitief was geweest.

Geen wonder dus dat een aantal onder hen er nog steeds niet in slagen dit trauma onder woorden te brengen, dat anderen huiveren bij de idee dat hun verhaal in een boek zou worden opgenomen, en dat er ook zijn voor wie dit hoofdstuk onherroepelijk is afgesloten.
“Verborgen oorlogsjaren” is bovendien een ode aan de mensen die hun leven op het spel zetten door zo’n kinderen op te vangen.

Uitgegeven door Lannoo ISBN:978-90-209-8457-6 Prijs:
27,50 euro


Bedankt Herman !

Herman Vandormael

-Geboren op 10 november 1938, (dezelfde datum als de Kristallnacht in Duitsland);
-Jarenlang conservator van het kasteel van Gaasbeek (kreeg nadien ook de titel van
ereconservator voor zijn jarenlange inzet in het kasteel.
-Auteur van verschillende boeken.
oTwee jaar geleden kwam Slachtoffer van verraad en intrige: Lamoraal van Egmond 1522 – 1568 uit, een boek dat hij uit het Frans vertaalde.
oZijn eerste boek was Ik zag Israël.
-doctor in de geschiedenis,
-Lid van onze afdeling “Land van Edingen” van de Orde van den Prince
-bestuurslid van Het Oude Land van Edingen en Omliggende (Holveo)

%d bloggers liken dit: