Harchies-Bernissart

BERNISSART– Henegouwen

Welkom in Bernissart

Harchies: is een deelgemeente van Bernissart, stad in Henegouwen gelegen ten zuiden van Bergen-Mons en ten oosten van Doornik-Tournai.

Het is gefusioneerd met de gemeenten Blaton, Bernissart, Pommeroeul, Ville-Pommeroeul

Harchies: is misschien wel de meeste gekende van deze fusie. Deze plaats wordt toch het meest bezocht, vooral door natuurliefhebbers en ornithologen. Ook amateurfotografen trekken graag naar de Moerassen van Harchies.

De Meren en terrils zijn een oud mijngebied.

Het moeras van Harchies – Hier kunnen heel aardige foto’s genomen worden zowel van het landschap als van de watervogels die er in de winter verblijven. Ik ( karel De Pelsemaeker ) ga er als natuurgids heel graag. Twee jaar geleden heb ik er nog meer dan 1u een paar goudvinken, die in een berk zaad van deze boom aan het eten waren, staan observeren.
Deze plek is een aanrader voor wie houdt van de natuur.

Zoals de meeste vochtige zones in de vallei van de Haine, ontstonden de moerassen van Harchies Hensies en Pommeroeul door bodemverzakkingen die te wijten zijn aan de mijnbouw. Het grootste belang van de Moerassen van Harchies-Hensies- Pommeroeul schuilt echter in de vochtige zones die een biotoop vormen voor een rijke flora en fauna. Meer dan 300 vogelsoorten werden hier al waargenomen.

Hier kun je naar hartenlust vogels spotten. Het een grotendeels vlakke wandeling. Ongeveer één derde verhard, rest onverhard; plekken met nat gras en modder. Laarzen zijn bij normaal weer niet nodig. Lengte ca. 27 km (20 km met variante). Geen markering, maar volgt wel duidelijke tracés zoals oude kanalen of spoorwegen. Deze route loopt voor een deel door de oude mijnstreek. Ca. 40 jaar na het stopzetten van de mijnactiviteiten zijn de oude spoorwegen, terrils en bezinkingsvijvers en verzakkingzones van de mijnen langzaam volwassen natuur geworden. Door verschil in beheer en verschil in structuur heeft elk gebiedje zijn eigen evolutie gekend en een eigen karakter gekregen.
http://www.visithainaut.be/informations/toeristische_attracties_harchies__moerassen_van_harchies_hensies_pommeroeul/nl/V/17195.html

Harchies Chemin des Préaux 5 BE-7321 Harchies (Bernissart) Tel. : +32(0)69/58.11.72 CRIE d’Harchies Fax : +32(0)69/58.11.72

www.natagora.be/harchies

Bernissart: staat bekent staar voor de iguanodons van Bernissart. In 1878 werden in de steenkool- mijnen van Bernissart skeletten gevonden van de dinosauriërgeslacht iguanodon.

Deze vondst is uniek in de wereld: 30 complete en enkele onvolledige skeletten werden teruggevonden. Het was de eerste keer dat zoveel en zo’n volledige resten van dinosauriërs werden teruggevonden en zijn momenteel te bezichtigen in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

De soort kreeg de naam Iguanodon bernissartensis, wat wil zeggen Iguanodon van Bernissart. Tweevoetige eind 19e eeuwse reconstructie van I. bernissartensis

Le Muséel’Iguanodon (gesloten op 24/25/26//12 en op 31//12 01/02//01)

Ruelle des Médecins – 7320 Bernissart (Belgique/Belgium) – +32(0)69/76.66.13 –

musee_iguanodon@hotmail.com

De Oude kanalen Blaton – Ath en Blaton – Pommeroeul.

In Blaton komen drie kanalen samen. Het oudste, Blaton – Pommeroeul, was een initiatief van Napoleon. Je kan er het “circuit de la chapelle de la bonne mort” volgen.
De tocht volgt bijna volledig hetgeen nog overblijft van dit kanaal.
Het kanaal Blaton – Ath verbindt de vallei van de Haine met die van de Dender.
Het is alleen nog geschikt voor pleziervaart. Het derde kanaal Nimy – Blaton – Peronnes, wordt effectief gebruikt.
Langs de twee laatste kanalen loopt ook nog een verhard fietspad:

zie CIRCUIT DE LA CHAPELLE DE LA BONNE MORT (BLATON) – WANDELING

http://www.visithainaut.be/informations/gemeenten___bernissart/nl/C/51009.html

%d bloggers liken dit: